Svaka kap je dragocjena – sistemi za čuvanje vina

Sistemi za čuvanje vina ne nastaju zapravo u vrijeme usporavanja ekonomije. Ulaganje u takve projekte i izradu takvih strojeva koji mogu produžiti vijek trajanja vina, nastaju, kao uostalom i većina projekata koji traže ulaganja, u vrijeme ekonomskog rasta. Ova rješenja najmanje su potrebna u vrijeme kada nastaju. Zato, kada nastupi vrijeme u kojem ih trebamo, naučimo ih iznova cijeniti.

Vinski biznis na svim svojim razinama, od vinograda do natočene čaše, ima niz ukalkuliranih gubitaka. Od neadekvatne sirovine – grožđa, preko mogućih problema u podrumu, plutenog čepa, nepropisnog skladištenja i/ili transporta, nepropisnog izlaganja u prodaji do neprodanog vina. Svako rješenje koje uspije umanjiti ove gubitke dočekuje se raširenih ruku. Le Verre De Vin sistemi za čuvanje vina u otvorenim bocama, britanskog proizvođača Bermara, visoko je na ljestvici uspješnijih.

Jasno i jednostavno nazvani „Čaša vina“, svojim imenom u potpunosti objašnjavaju svoje postojanje – ovi sistemi omogućuju ponudu „vina na čaše“ u ranije nezamislivom obimu. Setom prilagođenih, gumiranih čepova, omogućuju čuvanje jednako pjenušavih i mirnih vina. Mirna se vina stavljaju pod vakuum, a pjenušava pod pritisak i, i jednima i drugima se garantira produženi život u boci sljedeća tri tjedna. Vrlo se jednostavno koristi, uređaj signalizira kada je proces završen različitim lampicama u bojama. Uređajem ovladate u nekoliko minuta.

Čitava butelja često je prevelika za jednog ili dvoje gostiju i ovo je vrlo učestali razlog zašto se ne naručuje. Čak i ako se odluče za butelju, naručiti neku drugu etiketu nakon toga, prava je rijetkost. Situacija je znatno drugačija ako gosti imaju priliku naručiti čašu vina.

Zadržimo se kratko na nekolicini važnih aspekata ovih sistema. Rast ponude. Procjenjuje se da crveno vino u otvorenoj boci uz konvencionalne metode čuvanja može izdržati do tjedan dana, bijelo tri do četiri dana, a pjenušavo teško više od dva. Ako vaš objekt uspijeva imati ponudu od petnaest vina na čaše u ovim uvjetima, najjednostavnijom procjenom ne biste trebali imati problema s ponudom od četrdeset i pet uz upotrebu Le Verre de Vina. Objekt s nekoliko stolova odjednom može imati ponudu velikog, prometnog i posjećenog restorana.

Posjećenost objekta. Ugostiteljski objekti s velikom posjećenošću lakše podnose veći broj otvorenih butelji, ali i takvi se uvijek odlučuju na sisteme za čuvanje vina da bi lista mogla biti još veća. No, upravo su objekti sa slabijom posjećenošću idealni kandidati za ovakve sisteme. Takvim objektima Le Verre de Vin može biti, kako mi to imamo običaj reći, kičma poslovanja. Veći broj vina znači i raznolikiju publiku, raznovrsniju ponudu hrane ili koktela, mogućnost isprobavanja različitih vina a sve to uz smanjenje gubitke koje Le Verre de Vin jamči.

Formiranje cijene. Poslužena čaša vina neće više morati biti opterećena uračunatim gubitkom od neprodanog dijela vina. Ovakva se prednost može iskoristiti za primjerenije vrednovanje servirane čaše u skladu s objektom u kojem se služi. Ova je olakotna okolnost možda najuočljivija upravo kod šampanjaca koji tradicionalno imaju visoku cijenu. Profesionalci ugostiteljskog biznisa upravo su visoku cijenu navodili kao glavni razlog zašto se na njihovim vinskim listama ne nalazi čaša šampanjca premda je jasno da će šampanjac na vinskoj listi zaživjeti upravo preko čaše, a ne preko butelje. Ali gubici su bili neprihvatljivi a sigurni. Do sada se na šampanjac u našem ugostiteljstvu nije gledalo kao na mogućnost zarade, nego prvenstveno kao podizanje imidža uz gotovo sigurne gubitke. Ovo više nije slučaj.

Što ovo znači za goste? Raznolikost, istraživanje, kušanje, pravu čašu vina uz svaki slijed hrane, dostupnost skupljih, premium etiketa kao i skupljih stilova vina, stalni posjetitelji koji mogu računati da će svoje omiljeno vino uvijek imati na izbor. I u onim najvećim društvima, svatko će pronaći nešto za sebe.

Ova rješenja nisu rezervirana samo za profesionalce. Uspješnost i korisnost ovih sustava nagnala nas je da potražimo i adekvatna i uspješna rješenja za kućno čuvanje vina, za osobne potrebe. U vinotekama Miva postoje pristupačni ručni sistemi za zatvaranje boca s pripadajućim čepovima, ampulama s plinom i aplikatorima.