Korta Katarina, Zinfandel, 2018. Pelješac – recenzija

Nova važna epizoda u priči o crljenku kaštelanskom dolazi ovoga puta iz Orebića na Pelješcu. Moderno crno vino kakvo smo s juga čekali, svoju je priču počelo nekim zanimljivim nagradama baš iz Amerike u kojoj je novi dom ove sorte. Kod nas je u vinoteci već za koji tjedan.

O nazivu i položaju

Odvojit ću samo jednu-dvije rečenice za naziv ovoga vina. Nadjenuti ime vinu ne može biti ispravno ili neispravno. Izbor se može sagledati iz mnogo kutova i može se uputiti mnogo pohvala ili prigovora, ali to je u konačnici njegovo ime i od te činjenice nema dalje. Zinfandel je naziv pod kojim se crljenak kaštelanski proslavio u svijetu. To je njegovo umjetničko ime (stage name) i stoga osobno smatram da je izbor upravo sjajan. Naziv Zinfandel komunicira jednu vrlo važnu poruku koju ću nastojati ovom recenzijom pojasniti.

Sve je dobro dok svima ide dobro. Kada se površina jezera malo uzburka, važnu ulogu imaju vinarije koje ulažu u razvoj novih vina. Nebrojeno se puta to već potvrdilo. Tvrdoglavo inzistirati na proizvodnji nečega čemu je vrijeme prošlo, nikako nije mudro.

Kao vinarija koja ulaže u razvoj novih i drugačijih vina, Korta Katarina se već potvrdila. Takva se ulaganja obično ekonomskim slengom nazivaju „future proofing“ – pripremiti se za budućnost koja dolazi, izgraditi imunitet za promjene. Pjenušavi rose od plavca, pjenušava maraština, suvremeni identitet pošipu… Lista je već poduža. Tajne ove vinarije neću vam otkrivati ja, u tome će uživati tim iz Korte, ja vam mogu samo reći da ih ima još i da im se možete nadati. (I da neke upravo oduševljavaju.)

Jedan je takav projekt bio i ovaj Zinfandel. Posađen 2007., vinograd je u berbi 2018. bio u punoj zrelosti. Već i to što se pod vlastitom etiketom vino nije pojavilo prije pune zrelosti vinograda, vrijedno je pohvale i poštovanja. U svojim je nemirnijim godinama sudjelovao u blendu za tadašnji Kortin Rose i čekao svoj trenutak.

Dugačka je priča o našem crljenku. Otkako se s naših obala otisnuo u svijet, prošla su i stoljeća. Puno je učinio za Pugliu i kasnije za Kaliforniju, ali u rodnom zavičaju dobri se rezultati sporadično pojavljuju. Priča nije uzela maha kakav mnogi smatraju da može imati i kakvom se još uvijek nadaju. Za to nam treba još i kvalitete i kvantitete.

O vinu

Vino dolazi iz vinograda koji je izvan uobičajenih Kortinih položaja. Nalazi se uz samu vinariju koja je smještena nedaleko Trstenice. Na blagom je obronku i vrlo blizu razini mora. Nešto po čemu je Korčulanski kanal poznat oduvijek, dio je karaktera i ovoga vina, a to su ljetni vjetrovi. Vinograd nije izravno na udaru proljetnih i ljetnih maestrala, ali je njima ispunjen gotovo tijekom cijelog perioda pupanja, cvatnje, formiranja ploda sve do berbe. Također, nije na prvom udaru bure, ali je njom ispunjen kada nije maestralom. Pod suncem kakvo je u Dalmaciji, čuvanje svježine je dragocjeno.

Rubinska boja ovoga vina jednu je nijansu nježnija od one plavca malog. Voćne su arome također jednu nijansu svjetlije, Zinfandel miriši po trešnjama, višnjama i crvenom ribizu. Mogu se osjetiti i neke tamnije note, ali one su u manjini. Zbog izraženih kiselina i čvrste strukture, u ustima arome podsjećaju na tvrdi bombon od višnje.

Vino je mlado, vrlo živo, mladih je tanina kojih je manje nego u plavaca pa je već pitko, ali ako ga poželite čuvati, ne samo da će to lako podnijeti nego će vas rezultatom i bogato nagraditi. Ovako iznimnu strukturu, lijepe, svježe kiseline i arome mladog i crvenog voća, teško je povezati s onim što smo navikli dobivati iz sunčane i tople Dalmacije. Vrlo dobrodošla novina.

Nakon otvaranja vino dobiva divne šumske note pokislog crnogoričnog hrasta, zgužvanog lišća grma borovnice i šumskog tla. Daleko je kompleksniji od svog najslavnijeg brata iz Amerike, barem od onoga što je najučestaliji profil ovoga vina u Americi pa se otamo i vraća s vrijednom bronzom osvojenom na USA Wine Ratings 2020 kao i srebrom sa Sommeliers Choice Awards. Važne su te nagrade jer ih vino osvaja u zemlji koja je po zinfandelu najpoznatija, dakle, u najjačoj konkurenciji.

Zanimljiva je integracija hrasta u ovome vinu i u tome se možda najsnažnije očituje potpis glavne enologinje Nike Silić Maroević. Naime, menadžment drvenim hrastovim bačvama u ovoj vinariji prava je mala znanost i umjetnost za sebe. Zanimljivo je to što se mirisi koji podsjećaju na slatke začine i dolaze iz hrasta, upadljivije očituju tek nakon otvaranja u čaši pa je pratiti razvijanje vina pravi užitak.

O poruci

Ameriku, Hrvatsku i zinfandel nemoguće je spomenuti bez imena Miljenko (Mike) Grgić. Miljenko Grgić slavna je osoba vinskoga svijeta između ostaloga i po tome što je prije laboratorijskih analiza i bez potrebe za njima utvrdio da je američki zinfandel zapravo naš crljenak kaštelanski.

I tu je uloga koju ima Kortin Zinfandel: cijeli svijet koji je ovu sortu upoznao preko Kalifornije mora odmah na prvu znati što točno ima u čaši. Točno što pije kada se toči ovo vino. Direktna i jasna informacija – vi sada pijete zinfandel iz njegove pradomovine. Kada publika navikla na neupadljiva, dnevna vina kakva se u Americi rade u velikim količinama od crljenka dožive ovu strukturu, karakter i potencijal, njihov će šok i nevjerica biti nagrada. Samo je iznenađenje sadržano u čaši.

Bude puno humorističnih situacija dok slušate strance kako izgovaraju crljenak kaštelanski i ovakav humor je našim ljudima drag, no, ovdje je poruka važnija. Poruka glasi; ovo zinfandel može postići u svom rodnom kraju.

 

Detaljnije informacije

Korta Katarina, Zinfandel, 2018. Pelješac

Alkohol: 14.3%

Ostaci neprevrelih šećera: 3.7g

Ekstrakti: 35.7g

pH: 3.30

Ukupna kiselost: 7.3

Vinograd posađen: 2007.

Uzgojni oblik: dvostruki kordonac

Tlo: karbonatno, bogato kalijem

Berba: ručna, stroga selekcija u vinogradu i u podrumu

Datum berbe: 5. 9. 2018.

Fermentacija: u nerđajućem čeliku (prethodi joj hladna maceracija), kontrolirana temperatura, potom inducirana malolaktička fermentacija

Odležavanje: 15 mjeseci u hrastovim bačvama od kojih je 40% novih

 

 

Kruno Filipović