Il Grande – priča o vinu nikada nije završena

Ovo je valjda najljepši način da se oprostite od protekle godine koji mogu zamisliti; jedna od značajnijih vinarija u Istri odlučila je s nama podijeliti svoje vrhunce. Izašao je Il Grande. Vino s VIP propusnicom za listu povijesno važnih vina za hrvatsko vinarstvo.

Moram priznati da ja nikada ne bih mogao tako dobro čuvati tajnu kao obitelj Arman. Jer, ovo je vino nastalo 2015. a dozrijevalo je u takvoj tajnosti… Strpljenje je zaista nešto što krasi velike vinare. Moramo smislit jednu novovjeku izreku, nešto kao: „strpljiv kao vinar“.

Ovo je vino izvan kategorije, to je ono što se naziva „flagship“ vino. Ovakva vina imaju izuzetno važnu zadaću, ali pogrešno je misliti da će ona dominirati vinskim listama i da ćemo svi početi piti samo takva vina. Ova vina brane boje. Ona brane boje vinara, regije i zemlje. Ona će svakome tko zna nešto o vinima pokazati da kad god pomisli da je probao sve iz vinarije Franc Arman, da uvijek postoji više i bolje, da su granice domaćeg vinarstava i umijeća vinogradarenja i vinarenja otišla vrlo visoko.

Radi ovakve uloge, odlična je odluka da domaća sorta ide sa onim najpoznatijim svjetskim. Jer važno je demonstrirati kako je teran upravo dovoljno elegantan da se posve neprimjetno, bešavno integrira s najplemenitijim sortama svijeta.

Budite sigurni da će se o ovom vinu puno i dugo pričati. Ima pregršt razloga zašto bi se teran iz Narduča miješao s cabernetom i merlotom. Mislim da ne bi bilo fer da ih ja odmah sve otkrijem. Ono će osvajati jednako nagrade, komplimente, srca, maštu i umove.

Mogu vam odati samo jednu malu tajnu velikih kušača, ako vas zanima način na koji se kušaju ovakva vina; na ovim se levelima već podrazumijeva da će vino imati dobre kiseline, solidnu strukturu, sortne arome, arome od odležavanja i ostalo. Vaš je zadatak da što god osjetite na kušanju ovoga vina, odmah dovedete u vezu sa svim ostalim dimenzijama vina. Nije pitanje može li se osjetiti aroma nalik na tamnu čokoladu, dakako da može. Pitanje je u kakvom je odnosu ta aroma spram slatkih začina, kakva je u odnosu spram voćnih aroma, kakva je u odnosu na svježinu i na ekstrakte, i ostale tercijarne arome. I to morate ponoviti za sve što u vinu osjetite.

U tome međuodnosu se otkriva veliko vino. Na kraju, važno je procijeniti koliki je životni vijek pred tim vinom. Zato je ono veće od nekog drugog pet godina starog vina. Tako se kušaju velika vina; harmonija, balans, struktura, završetak i životni vijek.

 

Kruno Filipović