Tvoja krv i moja

Sva velika vina iza sebe imaju posebne priče. To je možda najlakši odgovor na pitanje zašto su ona drugačija od velike serijske proizvodnje. Htjela to ona ili ne, ta vina nastaju kao kreativni čin, nastaju iz ideja i emocija, a nikako logikom snabdijevanja tržišta. Vrlo često idu i kontra tržišne logike, a možda i kontra par dobronamjernih mudrih savjeta. Ali želju ne zaustavljaju savjeti i logika.

Priče su uvijek različite. Ne postoje dvije identične. U ovom dijelu godine, misli se uvijek vraćaju na G&J Tvoja krv i moja. Priča koju to vino skriva, prava je priča za zaljubljene. Jedna od onih radi koje i oni koji nisu zaljubljeni, požele biti.

Priča je daleko veća od onoga što vam ja ovdje mogu ispričati i ima i one svoje tajne dijelove, kao i svaka velika priča, na kraju krajeva. Vino izlazi pod etiketom G&J, a ti inicijali stoje za Gino i Jadranka. Vjerujem da stvar odmah postaje jasnija. Vino Tvoja krv i moja, nastalo je iz emocija, želje, ideja i ljubavi Gina i Jadranke.

Kada je Gino bio mlad neko je vrijeme živio i radio u Francuskoj. U takvoj su ga vinskoj kulturi, dakako, poznanici i prijatelji vrlo često nudili vinom. Međutim, tada, prije više godina, Gino nije radio vina, nije ih tada nešto naročito ni pio, a da stvar bude još neobičnija, Gino tada nije baš ni volio vina. On se tada tek trebao zaljubiti u jedno.

Kako nije baš džentlmenski stalno odbijati prijateljske pozive, Gino je na kraju prihvatio i probao jedno od tih slavnih francuskih vina i to baš bordoški blend kakav će kasnije poželjeti napraviti. Na mnogim nam je kušanjima već pričao tu priču, kada je probao vino ostao je zatečen. Preplavili su ga osjećaji, ali i beskrajna pitanja; zašto je to vino takvo, zašto je ono toliko drugačije od svega što je u mladosti probao, kako to da se sada i meni sviđa, bio sam uvjeren da ja vina ne volim…? Je li moguće da sam ja oduvijek zapravo mogao uživati u vinima, ali da nisam naišao na ono pravo?

Ono pravo. Ta je ideja od početka bila iza stvaranja ovoga vina. Postoji vino za svakog. Postoji ono pravo vino, samo ga treba naći. Ako malo bolje razmislite, jednako tako ljudi vide i svoje srodne duše.

Tada su nastale ideje i želja, misao vodilja da jednom Gino mora odgonetnuti tu alkemiju i pokušati napraviti vino kakvo bi se i njemu samome sviđalo, ali da ga onda probaju i drugi i da ono ispriča tu priču. Kada se vratio u Hrvatsku, u Zadar, odlučio je da će kad-tad probati napraviti jedno takvo vino u svom rodnom kraju.

Kada je u Ginov život ušla Jadranka, vino je naprosto moralo nastati. Gina i Jadranku bi vjerojatno najviše obradovalo kada bih ja jednostavno zaključio: i nastalo je. Nastalo je pod nazivom Tvoja krv i moja. Nosi simboliku onoga najosobnijega, onoga što život znači, u što je ovaj par unio veliki dio sebe. Za nagradu, vino je jedan od uspješnijih i jedan od traženijih bordoških blendova u Hrvatskoj. Krase ga one jedinstvene nijanse, karakter neponovljivih vina i neobična elegancija za jedan tako topao dio svijeta.

Gotovo i da nema pića koje se može mjeriti s takvim imidžem romantičnosti kakav ima vino. Jedino što može biti romantičnije od vina je vino koje je iz romanse i nastalo.