I Zagreb zna što je Riedel čaša

U Mivi galeriji vina moguće je pronaći vrlo širok spektar Riedel čaša.

Događa se da vina pretrpe priličnu nepravdu ako završe natočena u pogrešnu čašu. Odnos vina i zraka jedna je prastara igra, jedan ples, nikada do kraja otkrivena tajna veza. O ovome odnosu još uvijek učimo, a stvari koje otkrivamo očaravaju.

Jedna je, sada već legendarna radionica koju Riedel redovito iznova održava, koja otklanja svaku sumnju o važnosti servisa u kojem dobivate vaše vino. Vrhunac je radionice kušanje na kojem možete dobiti jedno vino natočeno u cijeli niz čaša. Razlike koje na tom kušanju možete osjetiti, nikoga još nisu ostavile ravnodušnim. Utjecaj je značajan.

Neprikladan servis može toliko toga sakriti u vinu, imate osjećaj kao da pokušavate gledati umjetničko djelo kakvog velikog slikara kroz zamućeno i iskrivljeno staklo. Tri su osnovna dijela vinske čaše; baza, nožica i balon. Baza i nožica, pa čak i donji dio balona, spadaju u dizajn čaše poznat i kao arhitektura čaše. Oblik balona, ukošenost njegova gornjeg dijela i promjer otvora, dio su koji prenosi poruku vina ljudskim osjetilima. Stručnjaci u Riedelu upravo su ovim detaljima majstorski ovladali.

Svoje su znanje stavili na raspolaganje i našoj autohtonoj istarskoj malvaziji pa sada postoji i Riedel čaša posvećena vrhunskom doživljaju ove omiljene domaće sorte.

Vina daju puno više sebe kada dolaze u prikladnim čašama.

 

Kruno Filipović