Konjak s ledom, i to još Hennessy V.S.O.P.?!

Na jednom sam festivalu vina i žestokih pića predstavljao proizvode čuvene destilerije iz Cognaca – Hennessy. Na izlagačkom je stolu bio ponuđen na sobnoj temperaturi, ali i rashlađen u kiblama. Ovo je kod naše, ponešto tradicionalne publike, izazvalo dosta čuđenja pa sam odlučio posvetiti kraći blog ovoj temi.

Unatoč činjenici da se Hennessy konjak hladio u Hennessy kiblama, dakle originalnom promotivnom materijalu proizvedenom ekskluzivno za ovu kuću, ljudi su većinom pristupali vrlo samouvjereno i direktno, upozoravajući mene da se konjak ne pije hladan. Toliko im je to bilo neobično da su išli svojom rječju protiv riječi same destilerije.

Kiblu na stranu, danas postoji Hennessy konjak buteljiran u malenu “pljoska” bočicu na čijoj etiketi stoji naputak „Drink me chilled“. Da stanemo toj nedoumici na kraj, konjak se zaista može piti i sve češće se pije hladan pa i „on rocks“ kao što se čini i s whiskyjem. Postoje ipak neka pravila.

Mrvljeni i sitni led ne dolaze u obzir. Ako konjak i želite piti s par kapi vode, mrvljeni led će začas poplaviti vašu čašu i dobit ćete nešto razvodnjeno u čemu neće biti puno užitka. Kocka leda mora biti velika da brzo ohladi konjak velikom površinom, ali da se sama pri tome čim sporije otapa i ne ruši kvalitetu pića. Ovo je ujedno i preporuka za posluživanje upravo pristiglog novog izdanja V.S.O.P. Hennessyja.

Konjak se može i ohladiti na otprilike 6-8 stupnjeva pa ga se potom lagano dovodi na sobnu temperaturu vrteći ga u većoj balon čaši koja leži na dlanu ruke postepeno se zagrijavajući. Smisao ovog malog rituala je u tome da svoje piće kušate na nekoliko različitih temperatura i pratite način na koji se ono otvara. Dok je hladniji pokazivat će više voćnih aroma, a kako se bude zagrijavao sve će upadljivije biti one od odležavanja u drevnim bačvama.

Konjak se, također, koristi i u mnogim koktelima. Taj ćete svijet istraživati sami, a ja ga ovdje samo preporučujem. Probao sam nekoliko različitih i jako su mi se svidjeli. Nijedan me nije ostavio ravnodušnim.

Ako ste ipak stara škola i konjak pijete na sobnoj temperaturi s dvije kapi vode, tko sam ja da vam kažem da ste u krivu?

 

Kruno Filipović