Planeta vina u Mivi galeriji vina

Planeta je među najpoznatijim i najcjenjenijim vinarijama sa Sicilije. Svoje vinograde ima na većini čuvenih položaja, a svoja vina već duže vrijeme i na policama Mive galerije vina.

Na Siciliji su vina postojala od samih početaka vinarstva. Povrh toga, interes za sicilijanska vina i neotkrivene, autohtone sorte i dalje je u usponu. Vinarstvo je na Siciliji u mnogočemu nalik na ono u našoj Dalmaciji. Stare je vinarske slave, ali se nanovo otkriva. Mnogo je vina koja stilom podsjećaju na naše plemenite južnjake pa su sicilijanska vina vrlo pristupačna i bliska, razumljiva domaćoj vinskoj publici.

Planeta je brend pod kojim se krije više različitih vinarija smještenih u nekim vrlo interesantnim regijama ovoga otoka. Prva je vinarija stasala osamdesetih godina prošlog stoljeća u Menfiju odakle, s položaja Ulmo dolazi jedno od najozbiljnijih vina ove vinarije, vrlo skladan i kompleksan Chardonnay Menfi D.O.C. Kasnije su vinogradi sađeni na crljenici Vittorie i dalje u Nottu gdje je na vapnenačkoj, bijeloj zemlji, prema svemu onome što do sada znamo, na svijet došla nero d’avola, glasovita sicilijanska sorta i ponos Sicilije. Iz Notta nam dolazi i Santa Cecilia, vinari Planete smatraju, njihovo najbolje vino od ove sorte do sada. Dalje nas put vodi do Etne. Zagonetna Etna, kakvi vulkani i jesu, daje najbolje tlo za carricante, prastaru lozu Sicilije koja iznimno voli ova mineralna tla prepuna rijetkih nutrijenata. Carricante možemo kušati u Etna Bianco vinu, uz još jednu zanimljivu sortu koju zacijelo niste do sada probali, a koja se nalazi u istoj liniji pod nazivom Etna Rosso. Riječ je o nerello mascalese, sorti upečatljive svježine, crvenog voća, ali nešto istaknutijih tanina.

Na kraju stižemo do najmanjega imanja u Capo Milazzu gdje vinari Planete iz pepela podižu jednu od najstarijih sorata Sicilije – mamertino. Riječ je o vrlo slavnoj lozi koju na četvrto mjesto od 195 loza stavlja čuveni Plinije Stariji u svom rangiranju najboljih vinovih loza i koju sam Julije Cezar spominje u svojim Galskim ratovima.

Naš je zadatak za Vas uvijek izabirati ono što je vrijedno kušanja.

Istražujte vina u Mivi!

 

Kruno Filipović