Vina za uskršnju trpezu

Smisao sljubljivanja hrane i vina je u tome da konačna kombinacija donosi više ugode nego što bi hrana ili vino zasebno donijeli. Samo je područje dosta neistraženo i otvoreno je za bezbroj novih kombinacija. Istina, postoje neke tradicionalne kombinacije i one su s razlogom tu, ali nisu ni približno jedine koje dobro funkcioniraju.

Tri razine sljubljivanja

Uopćena podjela dijelila bi sljubljivanje na tri razine. U prvoj se učite izbjegavati kardinalne greške. Jako kisela vina nikada neće dobro pristajati uz jako slatke kolače. Rheingau rizling ne možete dobro spariti s čokoladnim mousseom. Vrlo lagana vina ne idu uz jaku hranu; žlahtina se neće slagati s pašticadom, pinot bijeli preslab je za parmezan. Ne zato što mi to tako kažemo, nego zato što se arome tih vina izgube pored jakih aroma hrane. Moguće je i obratno; Dingač je presnažan za proljetnu salatu ili tjesteninu s gamberima itd.

Na drugoj razini ljudi se polako uče odabrati onu bolju butelju među više njih koje sve odgovaraju. Teran može ići i uz masnije odreske i uz manje masno crveno meso u bogato začinjenim umacima i lovačkim gulašima. Mlađi, kiseliji teran bit će vrlo ugodan uz masniju hranu, a duže odležani terani bolje će se sljubiti sa zasitnim, začinjenim mesnim jelima. Ovdje je pitanje koji je pravi? Koji cabernet, koji pošip, koja graševina?

Na najvišoj razini tražite kombinaciju specifičnog recepta i specifične butelje za jedinstveno, neponovljivo iskustvo.

Dugo već nagovaram ljude da u svoje menije u većoj mjeri zastupe rose vina i pjenušava vina. To su nerijetko previđene, neopjevane kombinacije koje su gastronomski iznimne. Blagdan Uskrsa prava je prilika upravo za neke od tih kombinacija. U tradicionalnim uskršnjim receptima puno je bunceka, kuhane šunke, suhoga mesa, šunke pečene u kruhu i sl. Prva je Mivina radionica bila tematska. Nije to bilo ciljano, ali slučaj je tako htio. Prvo je emitiranje krenulo par dana prije Uskrsa.

Jedan dobro smišljeni prijedlog je rose pjenušac vinarije Šember. Vino je aromama nešto raskošnije i popunjenije, još uvijek dovoljno svježe i nimalo slatko, iako, oprez, moglo bi vas zavarati da je, no, to je pravi rasni brut – suhi pjenušac. On će se lakoćom nositi i s kuhanim jajima i s uskršnjom šunkom. Hrana će vam biti ugodna, lakše će pasti na probavu i donijeti vam pravi užitak. Ako niste već do sada, probajte ovaj pjenušac služiti uz uskršnju hranu.

Jednako smo pazili i kod drugih prijedloga. Možemo reći da je uskršnji stol zadnji onaj bogati i zasitni prije nego li krene proljetno zeleno ludilo. Zato su i naši bijeli odabiri bogatija i aromama jača vina. Coronica Gran Malvazija i Adžić Hrnjevac pun su pogodak za one koji ipak ne bi mijenjali svoje navike i koji žele bijela vina. Laganije crveno, Franc Arman Teran i teže crveno G&J Tvoja krv i moja će među sobom podijeliti laganije crveno meso i bogatije crveno meso.

I na kraju, ali ne manje važno kako kažu, dolazi istarski muškat. Ako do sada nije znao zašto ga je Bog stavio na zemlju, sada će to znati – Uskrs je blagdan kada trebamo do kraja potrošiti zalihe prošlogodišnjeg muškata. On je, naime, idealan za uskršnje slastice.

No, naravno da smo mi osjetljivi na cijelu nastalu situaciju i nesreću koja nas je zadesila pa su te ponude koje ćemo kroz radionicu predstavljati, snižene i dostavljamo ih doma. I ne samo one, ako kupite četiri, naša je Petula snižena 25%, odnosno četvrta je boca gratis! Budite s nama sljedeći četvrtak i otkrijte koja ćemo sniziti tada!

 

Kruno Filipović