Sveti Valentin, ljubav i vino

Možda ste do sada mislili da se boca vina koju se često poklanja na „dan zaljubljenih“ slučajno našla tu, u tom malom ritualu pokazivanja pažnje, no, uvijek postoji neka priča iza toga. Sredinom 19. stoljeća, maleno mjesto Roquemare, u blizini Avignona, u Francuskoj kupilo je Valentinove svete relikvije od Rima u nadi da će tako izliječiti bolest koja je napala njihove loze. Legenda kaže da su nakon četiri dana loze ozdravile.

Ovaj se događaj slavi u „Fešti od poljubaca“ (La Fête du Baiser) i tako su ovaj svetac, vino i poljupci zauvijek neraskidivo povezani.

Ovu se vezu ljubavi i vina itekako poštuje i cijeni u šampanjeriji Moët & Chandon koja već duži niz godina dan zaljubljenih obilježava posebnim izdanjima svojih šampanjaca. Sve, dakako, uvijek kreće od onih ružičastih radi simbolike koja se toj boji pripisuje. Svake godine rose šampanjac – Moët & Chandon Rosé Impérial – dobije novo, drugačije ruho posvećeno Valentinovu.

U Moët & Chandon Rosé Impérialu dominiraju dva pinota od kojih se napravi i malena količina crvenog vina koju se dodaje u šampanjac da bi se postigla ružičasta boja, ali i da bi se naglasile i istaknule arome i mirisi crvenog bobičastog voća. U boji ovoga šampanjca mogu se prepoznati svijetle jantarne nijanse, naglašeni mirisi crvenog voća i brioša poput pečenog biskvita s višnjama. Na nepcu se nastavlja intenzivnost voća, ali uz arome bresaka i marelica. U dugom završetku javlja se naknadna, pikantna aroma bijelog papra i metvice.

Zavodljivost mirisa i očaravajuće arome ovog pjenušavog vina čine ga pravim malim simbolom dana zaljubljenih. Upravo zahvaljujući svom aromatskom profilu, ovaj šampanjac idealan je pratilac romantičnih večera.

Lagane, ali zanosne, opojne i mirisima intenzivne večere kakve obilježavaju izlaske zaljubljenih odlično se slažu s opojnim i mirisnim Moët Roséom. Juneći carpaccio s maslinovim uljem i svježe mljevenim paprom, file lososa u kremi od korijandera, voćne salate od crvenog voća s listićima metvice.

Šampanjci oduvijek čine naše fešte nezaboravnim, naše večere svečanim i naše trenutke iznimnim.

Kruno Filipović