Šampanjci i temperatura – vrag je u detaljima

Čak i najmanja razlika u temperaturi može promijeniti okus šampanjca. Utjecaj je često veći nego na mirna vina. Šampanjci su vrlo podložni utjecaju temperature, no nije samo jedna temperatura jedina ispravna. Različiti stilovi šampanjaca služe se na različitim temperaturama, a oni kompleksniji mogu se poslužiti na više različitih temperatura i pokazati različite specifične arome.

Od samoga nastanka pjenušava su se vina služila hladna. Ovo nije novost i nikako nije kratkotrajni trend. Prema onome što danas znamo, prvi su se šampanjci služili na oko 8 °C, a kako je tada uslijedila moda slađih šampanjaca temperatura je i dalje padala čak do 3°. Naime, sva je slatka vina puno ugodnije piti jako rashlađena. I danas je temperatura serviranja najniža za slatka vina za koja se smatra da ne bi ni smjela biti poslužena na temperaturi iznad 8, dok šampanjci ipak idu i do 10-11 kako je vremenom padala razina šećera u njima.

Što je šampanjac kompleksniji, jače će se uočiti razlika u aromama uslijed izmjene temperature. Nije pogrešno ni jednostavne, voćne pjenušce poslužiti jače rashlađene, ali oni će ostati prilično ujednačena okusa sve dok se previše ne zgriju.

Krug i Dom Perignon neka su od imena koja prva padaju na um kada govorimo o bogatim i složenim pjenušavim vinima koja u sebi kriju cijelu lepezu aroma. Ne smijete dopustiti da vam ove arome promaknu. Načelo kaže da što je pjenušavo vino hladnije, više ćete osjetiti mineralnosti, voćnih aroma i kiselina. Što je temperatura viša, više ćete osjetiti punoću tijela, zrele arome voća i arome koje se vezuju uz dugo odležavanje; vanilija, karamela, slatki biskvit, brioš i sl.

Većina NV šampanjaca kao što su Veuve Clicquot Brut ili Moët & Chandon Brut Impérial treba viti poslužena između 8 i 10°. Vintage šampanjci kao Dom Perignon i Moët Vintage trebaju biti posluženi između 10 i 12° jer će malo topliji pokazati puno više tijela i rijetkih neobičnih aroma. Ovakvi šampanjci za sebe traže i posebne čaše. Upravo je šampanjerija Krug bila ta koja je počela trend s čašama za šampanjce koje nalikuju čašama za bijela vina i od Riedela zatražila da napravi čašu za kompleksne šampanjce koja se zove prema osnivaču šampanjerije, Josephu Krugu, a takav zahtjev svakako ima smisla za šampanjce te kuće.

Za kraj jedna vrlo neobična stvar; ako želite šampanjac poslužiti uz neki manje sladak desert, preporuka je da ga služite između 13 i 15°. Ovo možete probati upravo s bogatijim i jačim šampanjcima kakav je recimo Veuve 2008. Za mnoge laganije šampanjce svaki će desert biti presladak i narušit će aromatsku sliku i harmoničnost, ali vintage šampanjci će ovo podnijeti s lakoćom.

 

Kruno Filipović