Površina Kruga

Prepoznajemo li vrijednosti nasljeđa koje nam se ostavlja? Mnoga od rigoroznih pravila koja postoje u svijetu proizvodnje vrhunskih šampanjaca potječu iz šampanjerije Krug, šampanjerije koja je utemeljila NV stil šampanjaca.

Već u 19. stoljeću šampanjci su bili vrlo moderna i obožavana vina. Veća tada su zauzela svoje mjesto u većini proslava, posebnih datuma i posebnih osobnih trenutaka. Zacrtali su si put na kojem će pratiti čovjeka baš onda kada je čovjek na vrhuncu svoje sreće, na vrhuncu svoje kreativnosti, na vrhuncu svoje zaljubljenosti, u onim važnijim od najvažnijih trenutaka.

Možda zadnja stvar koja je stajala na putu ovakvom renomeu, bila je nepredvidljivost vremena. Ovo je kratka priča o osobnoj filozofiji i svjetonazoru Josepha Kruga koji je pokušao ovladati elementarnim nepogodama na, vrlo vjerojatno, posljednji romantičan način. U svome je dnevniku napisao; „ponekad je moguće napraviti izniman blend koristeći prosječne i neupadljive komponente, ali takvi su rezultati slučajnost na koju se nikada ne smijemo osloniti“.

Njegov put počinje u Champagne Jacquesson gdje se prvi puta susreo s poražavajućim posljedicama loših berbi i loših godina za šampanjce. Manje su šampanjske kuće u potpunosti stradavale od ovakvih godina. Za njih je bila dovoljna jedna godina u kojoj ne bi mogli prodati ništa od svojih vina da zapadnu u dugove iz kojih nije bilo natrag. Tada je Joseph Krug odlučio da mora pokušati stati na kraj tako velikom i razarajućem riziku.

Iako su tada već postojale šampanjske kuće koje su miješale vina od kojih bi radile šampanjce, većinom su to bila vina iz iste godine berbe i, ako je godina bila loša, sva su vina na raspolaganju bila loša. Ideja Josepha Kruga bila je upravo ta da se rade NV šampanjci – „non-vintage“ šampanjci, oni u kojima su se miješala vina iz različitih godina berbe. Pri slaganju baznog vina za šampanjac, neke su se berbe koristile radi visokih kiselina, neke radi zrelosti grožđa, neke radi iznimnih aroma. Koristeći različite godine u različitim omjerima, Krug je mogao garantirati da će svake godine stvoriti, kako je njegov slogan govorio, „šampanjac izvanredne obilnosti i apsolutne elegancije“.

Danas su NV šampanjci do te mjere obični da rijetko tko i obraća pozornost na to koliko je ovo bilo revolucionarno i koliko je bilo presudno za cijeli biznis s mjehurićima i za čitavu regiju Champagne. Ovladati vremenskim uvjetima ne koristeći ni jednu neprirodnu metodu, vještinu ili jedan neprirodni sastojak! – malo što je moglo omesti uspon kuće Krug. Vrlo uskoro sve će šampanjske kuće slijediti ovaj model i glavnina šampanjaca bit će NV dok će se vintage šampanjci pomaknuti u ekskluzivu i smanjit će im se broj boca.

No, ovo je bio samo početak. San Josepha Kruga bio je dovesti NV šampanjce na razinu najboljih vintage šampanjaca i danas mnogi misle da je u tome uspio. Pokušao je otići dalje od granica najboljih vintage šampanjaca, doseći onu jednu stepenicu više, onaj nemjerljivi detalj onu kvintesenciju. On je taj san nazivao „razlog za postojanjem“.

Više od dvadeset godina potrebno je da nastane Krug Grand Cuvée NV šampanjac. U svakom izdanju nalazi se najmanje 120 različitih vina iz najmanje 10 različitih godina berbe. Približno 9 godina svaki Grand Cuvée odležava u podrumu. Potencijalom za odležavanjem daleko nadmašuje sve druge NV šampanjce. Sumu njegovih komponenti teško će nadmašiti bilo koja pojedina godina berbe.

Kruno Filipović