Postoji li od boljeg bolje? Rully 1er Cru „La Fosse“ Burgundija, berba 2018.

Prema pravilima vinarenja u Burgundiji, berba 2018. tek je pred koji tjedan, najviše mjesec dana, mogla izaći na stolove vinskih profesionalca i novinara (u svibnju 2020. uz uobičajeni en-primeur u siječnju). Ocjene su obećavajuće. Glasovita vinska publikacija, Decanter, ovu je berbu usporedila s mitskom 1947.

Domaine Belleville, Burgundija, Francuska

Naime, još od tada siječanj nije bio toliko topao u Burgundiji. Vinari su već brinuli da loze neće imati period mirovanja i spuštanja sape. No, veljača je bila pristojno hladna i opet, kao da je po uzoru na 1947., iz stanja mirovanja loze su imale relativno kratak period buđenja i nešto naglije bujanje radi toplog travnja.

Ostatak ljeta je s povremenim svježijim razdobljima uz dovoljno kiše da održi plodove, uspio omogućiti grožđu dovoljno svježine i razinu kiselina. Dvije su se velike rijetkosti dogodile u 2018. – zelena berba, koju neki vinari i ne poznaju s obzirom na vremenske prilike, a druga je berba prije rujna koja je, premda nešto manje nepoznata, još uvijek prava rijetkost u ovom dijelu svijeta.

Ta dva velika izazova, jedan za vinogradare, jedan za vinare – berba u kojoj se čuvaju kiseline i rad s toplim grožđem u vinogradu, obilježit će ovu godinu u većini Burgundije. Rezultat je iznenadio mnoge. Od izvješća Berry Bros & Rudd, Decantera, Wine Enthusiasta do Drinks Businessa, prevladava mišljenje da su se u jednoj od rijetkih prilika kvaliteta i kvantiteta uspjele spojiti.

Bijeli burgundci s višim ekstraktima

Sunčane berbe, kakva je ova nedvojbeno bila, u Burgundiji daju vina koja su ranije spremna za konzumaciju, premda to podrazumijeva i nešto kraći ukupni vijek trajanja. Ovdje su iznimke samo oni svježiji položaji, kakav je naš Rully 1er Cru La Fosse koji zadržava vlagu tla, a time i nižu temperaturu tla odnosno loze koja se na taj način brani od viška topline.

Riječima Giles Burke-Gaffneya iz Justerini & Brooks, bijela su vina najveće iznenađenje I neočekivano su konzistentna. Ovo je dakle topla godina s velikim urodom, tzv. „bumper crop“. Od takvih se godina očekuju vina užeg spektra, jednostavnija i naglašenija. No, ovo nije bio slučaj. Prema mišljenju Dominiquea Lafona, upravo je velika berba spasila vina od prejakih alkohola. Ono što smo u konačnici dobili je elegancija s nijansom jačim ekstraktima. Nakon dvogodišnjeg pripremanja za tržište, vina su otvorila mjesta terroiru da progovori i mislim da će naročito zadovoljiti domaće ljubitelje Burgundije upravo radi tih viših ekstrakata.

Osim zrelosti, za toplije je godine na sjevernijim položajima od velikog značaja da je grožđe zdravo. Smjena toplih i hladnih perioda u kontinentu, a naročito više prema sjeveru, rezultira vlagom koja je plodno tlo za razvoj mnogih bolesti loze. Tamo gdje je tretiranje strogo kontrolirano i gdje ne možete koristiti sva raspoloživa sredstva, toplija godina koja rezultira zdravijom i otpornijom lozom, pravi je blagoslov.

 

Kruno Filipović