Nešto je obuzelo moje srce… Škrlet for me, and škrlet for you

Nije O’Hara, nije Johansson. Ne, to je škrlet iz Moslavine koji, prema jednoj legendi, ime nosi upravo po boji pjega koje se javljaju na površini bobice s osunčane strane. Ali asocijacije s legendarnom pjesmom Genea Pitney iz ’67. ne završavaju ovdje, naime, strofa zapravo kaže:

Nešto me je zgrabilo za ruku
Odvlačeći moju dušu u predivne krajeve
Da, nešto je pokorilo moje snove
Bojeći moje noći u iskričave boje
Mijenjajući sivu i mijenjajući plavu
Grimizna za mene i grimizna za tebe

– Voštinić-Klasnić vinogradi

Vjerojatno jedna od najromantičnijih naših sorata. Prototip proljetnog vina. Sigurno će vam odvući maštu nekamo i sigurno će nestati vaše sive i vaše plave. Bojit će vaše noći u iskričave boje. I to najviše zahvaljujući mirisu. Miris ovoga vina jedinstven je među sortama tu nema dvojbe i da je za zubac jači, možda bi sorta bila svrstana u aromatične. Najradije imam jednu čašu za mirisanje, a iz druge pijem.

– Škrlet u rastu

Odvojite trenutak da pročitate samo onoliko koliko je uobičajeni opis sorte škrlet: Izuzetno ugodna specifična i nježna aroma, koja asocira na bijelo voće, svježe jabuke i kruške s natruhom vanilije, kod pojedinih uzgajivača mirisni je profil zelene lubenice, bijelog cvijeća, bijele jagode, breskve i ananasa. Okus je svilen, srednje kiseline i izražene mineralnosti, finih alkohola, i skladan kada je vino proizvedeno u skladu sa odgovarajućim tehnološkim postupkom i iz zrela i zdrava grožđa,

Na našim su policama škrleti vinarije Voštinić-Klasnić koju sve manje treba posebno predstavljati, ponajviše iz razloga truda i vremena koje su uložili u izgradnju imidža ovog vrijednog kurioziteta hrvatske ampelografije.

Škrlet u boci

Inače, priča koja stoji iza škrleta već je u potpunosti u žanrovskom kanonu; sorta koja je iz tko zna kojeg razloga zapostavljena, koja je grubo gurnuta u nemilost, a danas nam jasno pokazuje koliko smo bili u krivu što smo ju zapostavili. Danas ju spašavamo i iznova gradimo. Možda je teže pratila ondašnje trendove visokih šećera i alkohola, a mi je radi toga samo još više cijenimo. A možda je njena izražena svježina odbijala ponekoga, a mi je i radi toga još više cijenimo.

Sada treba samo smjelo dalje koračati prema zaštiti terroira, zemljopisnih odrednica, izvornosti, redom svega što se može dobiti (a dio je već i odrađen). Postoje dobre šanse da je samonikla u Moslavini što će reći da je vrh sklada između sorte i prirode.

Takva kakva je, nastala je upravo tu. Riječju, neponovljiva.

Izraz je sprege niza čimbenika. Nije izraz složenog tehnološkog postupka. Premda, treba reći da s ovim kiselinama, sorti se u budućnosti smiješe i uspješni odležani stilovi i uspješni pjenušavi stilovi. A znatiželjan sam, iskreno, i u vezi kasnijih berbi. Ako sorta ima lijepe arome i dobru strukturu, nema razloga da ju se ne proba ubrati i kasnije za neki od predikatnih stilova.

Škrlet u pratnji

Kao mlado, jednogodišnje vino, škrlet možete uživati dugo i samog, a bit će izvrstan pratilac svim proljetnim receptima s puno povrća, masnijom ribom i slatkovodnom ribom. Na jesen i zimu samo mu dodijelite drugu ulogu, onu aperitiva i nastavit ćete s uživanjem.

 

Kruno Filipović