Nije O’Hara, nije Johansson. Ne, to je škrlet iz Moslavine koji, prema jednoj legendi, ime nosi upravo po boji pjega koje se javljaju na površini bobice s osunčane strane. Ali asocijacije s legendarnom pjesmom Genea Pitney iz ’67. ne završavaju ovdje, naime, strofa zapravo kaže:
Nešto me je zgrabilo za ruku
Odvlačeći moju dušu u predivne krajeve
Da, nešto je pokorilo moje snove
Bojeći moje noći u iskričave boje
Mijenjajući sivu i mijenjajući plavu
Grimizna za mene i grimizna za tebe
– Voštinić-Klasnić vinogradi
Vjerojatno jedna od najromantičnijih naših sorata. Prototip proljetnog vina. Sigurno će vam odvući maštu nekamo i sigurno će nestati vaše sive i vaše plave. Bojit će vaše noći u iskričave boje. I to najviše zahvaljujući mirisu. Miris ovoga vina jedinstven je među sortama tu nema dvojbe i da je za zubac jači, možda bi sorta bila svrstana u aromatične. Najradije imam jednu čašu za mirisanje, a iz druge pijem.
– Škrlet u rastu
Odvojite trenutak da pročitate samo onoliko koliko je uobičajeni opis sorte škrlet: Izuzetno ugodna specifična i nježna aroma, koja asocira na bijelo voće, svježe jabuke i kruške s natruhom vanilije, kod pojedinih uzgajivača mirisni je profil zelene lubenice, bijelog cvijeća, bijele jagode, breskve i ananasa. Okus je svilen, srednje kiseline i izražene mineralnosti, finih alkohola, i skladan kada je vino proizvedeno u skladu sa odgovarajućim tehnološkim postupkom i iz zrela i zdrava grožđa,
Na našim su policama škrleti vinarije Voštinić-Klasnić koju sve manje treba posebno predstavljati, ponajviše iz razloga truda i vremena koje su uložili u izgradnju imidža ovog vrijednog kurioziteta hrvatske ampelografije.
– Škrlet u boci
Inače, priča koja stoji iza škrleta već je u potpunosti u žanrovskom kanonu; sorta koja je iz tko zna kojeg razloga zapostavljena, koja je grubo gurnuta u nemilost, a danas nam jasno pokazuje koliko smo bili u krivu što smo ju zapostavili. Danas ju spašavamo i iznova gradimo. Možda je teže pratila ondašnje trendove visokih šećera i alkohola, a mi je radi toga samo još više cijenimo. A možda je njena izražena svježina odbijala ponekoga, a mi je i radi toga još više cijenimo.
Sada treba samo smjelo dalje koračati prema zaštiti terroira, zemljopisnih odrednica, izvornosti, redom svega što se može dobiti (a dio je već i odrađen). Postoje dobre šanse da je samonikla u Moslavini što će reći da je vrh sklada između sorte i prirode.
Takva kakva je, nastala je upravo tu. Riječju, neponovljiva.
Izraz je sprege niza čimbenika. Nije izraz složenog tehnološkog postupka. Premda, treba reći da s ovim kiselinama, sorti se u budućnosti smiješe i uspješni odležani stilovi i uspješni pjenušavi stilovi. A znatiželjan sam, iskreno, i u vezi kasnijih berbi. Ako sorta ima lijepe arome i dobru strukturu, nema razloga da ju se ne proba ubrati i kasnije za neki od predikatnih stilova.
– Škrlet u pratnji
Kao mlado, jednogodišnje vino, škrlet možete uživati dugo i samog, a bit će izvrstan pratilac svim proljetnim receptima s puno povrća, masnijom ribom i slatkovodnom ribom. Na jesen i zimu samo mu dodijelite drugu ulogu, onu aperitiva i nastavit ćete s uživanjem.
Kruno Filipović