Monopol iz Pommarda – Clos de la Commaraine

Upravo kada se među kolekcionarima bilježi veliki porast interesa za burgundce iz Pommarda, iz vinarije Domaine Belleville dolazi Clos de la Commaraine, vino s povijesnog položaja koji je danas u cijelosti u vlasništvu vinarije.

Burgundija kao vinska regija funkcionira na specifičan način. Vinima kvalitetu i cijenu diktira kvaliteta položaja. Zato je gotovo nemoguće da se položaj širi jer bi se to zasigurno negativno odrazilo na cijenu i ugled vina. S druge pak strane, posjedi su se prenosili sa starijih naraštaja na mlađe i vlasništva su se dijelila. Radi takve je situacije velika rijetkost da jedan cijeli položaj, a pogotovo ako se radi o vrhu kvalitete, pripada jednoj vinariji.

U vrh kvalitete svrstano je 17-18% položaja u Burgundiji, a na onaj maleni dio koji je bolji od najboljeg otpada jedva 2% od ukupnih posađenih površina.

Zašto je ovo važno? Kada više vinarija za svoja vina koristi grožđe s istog položaja, onda oni slabiji uradci mogu rušiti ugled i vrijednost onim boljim. Važno je i stoga što se vinarija Domaine Belleville diči i svojom filozofijom u proizvodnji vina koja nalaže da je uvijek “jedno vino – jedan položaj”. Nema miješanja teroara. Jedini moguć asemblaž je kasnije u podrumu kada se različite bačve i od različitih proizvođača, kao i različiti dijelovi vinograda mogu miješati. Primjerice, vrh vinograda na padini će biti bolje osunčan, bolje provjetren, ali i s boljom drenažom. Donji kraj vinograda će imati više vlage i manje izravnog sunca.

Clos de la Commaraine nema velike razlike u nadmorskoj visini unutar samog položaja, ali ima razlike u sastavu tla što se pokazalo dragocjenim pri traženju spoja zrelosti i kompleksnosti. Iz tog razloga postoji vrlo ograničena količina ovoga vina – 120 butelja i 24 magnuma, premda bi položaj od 3,74 hektra mogao dati više. Položaj je klasični starinski „clos“, međom ili suhozidom omeđeni vinograd koji ima svoju mikroklimu pojačanu i toplinom i refleksijom samog zida koji ga okružuje.

Nekoliko zanimljivosti o ovome vinu:
Na vinu je surađivao glavni enolog Chateaua Vosne-Romanée, Comte Liger-Belair što je automatski značilo da će vino proći produženu hladnu maceraciju. Postupak koji nije učestao među crnim vinima. Ta se maceracija odvija prije startanja fermentacije, a uloga joj je izvući što je više moguće voćnih aroma iz grožđa. Razlog za ovaj postupak je zapravo taj što se grožđe prešalo vrlo nježno da se izbjegnu previsoki ekstrakti. Trećina je novih bačvi koje ostavljaju izraženiji trag na vinu i to: Francois Freres, Seguin Moreau i Tonnellerie Plantagenet. Vino je samo do sada osvojilo četiri vrijedna srebra, od Jancis Robinson, Decantera, Winehoga i Roberta Parkera.

Vino ima izuzetno dug vijek pred sobom i očekujemo da će tek 2030 dosegnuti zrelu fazu kada počinje vrhunac ovoga vina.

 

 

Kruno Filipović