Glasovite vinarke – Donatella Cinelli Colombini

Već dugo traje jedan vrlo pozitivan imidž koji je vinarija Casato Cinelli Colombini (imanje Cinelli Colombini – čit. ‘čineli-kolombini’) izgradila i koji uspješno održava. Imidž je malo mlađi od same vinarije koja ima dugu tradiciju proizvodnje vina i dijelovi ovoga imanja spominju se u dokumentima još u Srednjem vijeku.

Ono što je jače skrenulo pozornost svjetske vinske scene na ovu vinariju je odluka Donatelle Cinelli Colombini da cijelu vinariju kao i proces proizvodnje vina, od početka do kraja, vode žene. Projekt je počeo 1998. ali dubinske preinake započele su početkom 21. stoljeća. Donatella nije nastavila voditi obiteljsku vinariju, nego je krenula od sadnje novih vinograda koji će kasnije činiti glasoviti Casato Prime Donne. Uređeni su novi podrumi, nove prostorije za vrenje, a od 2011. s ciljem povratka izvornosti, gdje god je moguće rad se vraća na manualni i ponovo se vraćaju neke stare tehnike kao vrenje u betonu.

Dragulj ove vinarije sjedi na mojim policama u vinoteci i ime mu je Brunello di Montalcino. Montalcino je gradić kojih 80 kilometara južno od Firence u Toskani, mjesto odakle bismo svi mi potajno htjeli biti, odakle dolazi jedno od najskupljih i najcjenjenijih talijanskih vina. Naziv Brunello vinari su dali lozi koja se od pamtivijeka sadila u okolici Montalcina. Smatrali su da je to posebna sorta, specifična za to podneblje i da je različita od sangiovesea koji je najrasprostranjeniji u Toscani. U toj zabludi krivac je i sam sangiovese jer na položajima oko Montalcina, radi klime i tla, on daje grozdove sitnijih boba i u pravilu je manjeg prinosa. Potvrđeno je vremenom da se radi o sangioveseu a naziv ‘brunello’ zadržao se kao zemljopisna odrednica – ako dolazi iz okolice Montalcina, ime mu je Brunello.

Sve su se te okolnosti pokazale kao vrlo sretne, jer u ovom podneblju sangiovese rađa grožđe za vina s iznimnim potencijalom. Oborina je malo pa bobe ostaju sitne uz veću koncentraciju ekstrakta, a sunca je dovoljno da berba počne ranije (i do tjedan u odnosu na susjedni Montepulciano), pa grožđe ipak zadrži dovoljno svježine. Sjeverni položaji s kakvih dolazi i naš Brunello di Montalcino DOCG, Cinelli Colombini, Casato Prime Donne, specifičan je jer je manje izložen jakom suncu što tijekom toplih ljetnih dana daje neophodan predah grožđu i omogućuje čuvanje strukture.

Ovaj je dio Italije poznat i po tome što cijeni slavonski hrast i u ovoj je vinariji moguće naći velike bačve (tonneaux) izrađene od takvog hrasta, ali samo je odležavanje daleko kompleksnije. Brunello di Montalcino je vino koje najduže odležava među talijanskim vinima. Premda se na tržište pušta nakon 5, MW Mary Ewing-Mulligan smatra da je vrhunac tek nakon 10 godina. No, od tih 5 zapravo su 3 u hrastu sve skupa ako se gleda i period u velikim bačvama. Za odležavanje u malim francuskim bačvama koristi se 5 artizanskih bačvarija koje suše hrast 2-3 godine i sijeku isključivo duž zrna drveta. Nakon odležavanja u ovakvim bačvama, blendanje će dati konačni potpis vinu.

Nakon pet godina Brunello počinje odbacivati svoje mladenačke, divlje karakteristike i kreće prema harmoniji koja u ovom vinu zaista može biti impresivna. Ako mislite da ste probali neka harmonična vina, probajte i odležani Brunello – nije slučajnost da je stoljećima ovo vino u vrhu talijanskog vinarstva. Premda će vam se činiti da nije naročito snažno u tijelu, ovdje je ipak riječ o plemenitoj, talijanskoj eleganciji, retrookus će trajati i trajati…

Postoje ljudi koji izuzetno cijene vino i koji su spremni izdvojiti i više nego li ovo vino traži. Ljudi koji baš žele kušati izuzetna vina. Susrećem ih često, pitaju me svašta, biraju dugo i polako i po njihovim komentarima shvatim da prepoznaju i mogu doživjeti sve ono radi čega ovakva vina postoje. Žalosti me ipak da olako preskoče preko slavnog Brunella. Kada uspijem pridobiti kojeg vinoljupca da proba ovo vino, uvijek slijedi oduševljenje. Odjednom se i cijena čini kao sitnica. Ljudi me nekad traže poznata strana vina s malo višom cijenom za poklone, nekada me traže vina koja se ističu kvalitetom i koja imaju reputaciju i uz koja želite staviti kvačicu i riječ „kušao“ ili „kušala“ u svom životnom notesu. Brunello treba biti visoko u tom notesu.

 

 

Kruno Filipović