Dom Pérignon 2010

Vrlo važan trenutak u povijesti kuće Dom Pérignon. Još na 2008. godini, jednoj od iznimnih berbi u Šampanji, radili su zajedno voditelj podruma na odlasku Richard Geoffroy i novi budući voditelj Vincent Chaperon. Prvim danom siječnja 2019. g Geoffroy je napustio mjesto šefa podruma.

Vatra u kojoj se poslovično kale velikani nije zaobišla ni mladoga g. Chaperona. Prva berba koja iz Dom Pérignona izlazi samo pod Chaperonovim imenom. Premda je u vrijeme same berbe mogao još uvijek računati na svoga mentora, svijet će ipak berbu 10. pamtiti kao prvu koja izlazi pod Chaperonovom palicom. A ta je prva bila teška i puna izazova.

Čini se da život zaista voli ironiju. Jeste li čuli za latinski izreku „nomen est omen“, jedno staro vjerovanje koje kaže da je u vašem imenu sadržana vaša sudbina? Chaperon znači pratilac, čuvar, njegovatelj… Kao da je priroda na kušnju stavila upravo sposobnost mladoga Vincenta Chaperona da bude pratilac, čuvar i njegovatelj ovog šampanjca i njegova imena.

Sama odluka da se 2010. proglasi „vintage“ godinom, bila je izazov. I to izazov vrlo visokih uloga. Ime kuće i ime novog majstora podrumara, sve je bilo na vagi. Ni jedno godišnje doba te 2010. nije bilo naklonjeno, niti je pokazivalo puno milosti za budućnost ovog tada još nepoznatog enologa. Zima je bila ekstremna i duga, proljeće je došlo kasno i bilo je suho a ljeto je došlo u obliku kratkog vrućeg perioda naglo prekinutog kišom koja je prouzročila nastanak plijesni na dijelu vinograda posađenih pinotom crnim.

Nije sve za zlo. Da u proljeće nemate kišu za vrijeme cvata, dobro je došlo za uspješnije oprašivanje. Kada se plod počne formirati, također je dobro imati sušni šok koji rezultira time da loza prestane hraniti listove i preusmjeri svoju skrb na grozdove. Šampanja je u prosjeku prilično hladna i ljetna toplina može pomoći dozrijevanju, no sve je i dalje kocka.

Plijesan je došla nešto prije pune fiziološke zrelosti i berba se i dalje morala odgađati, no, počelo se računati s dijelom gubitaka na ime plijesni. Za pinot crni presudnu je ulogu imala selekcija u berbi,a vjerojatno i kasnije na traci. Chardonnay je uspio sazrjeti i skupiti dovoljnu količinu ekstrakta, ali za Pérignonov blend, treba imati pinota crnog. Pérignon nije blanc de balncs.

Upravo zato kažemo da je Dom Pérignon Vintage 2010. plod intuicije, znanja i „majstorstva“, a metamorfoza je zahtijevala gotovo desetljeće sazrijevanja u tami podruma do samog procvjeta ovog pjenušavog užitka.

Sve su ovo stvari koje se odvijaju iza zastora i mnogi to ne primjećuju, ali budite sigurni da su ljudi iz kuće Dom Pérignon i svi oko nje dugo sjedili na rubu stolice i da su mnoge neprospavane noći iza njih. Ipak. Ipak su prve povratne informacije i više nego dobre. Novi je kormilar zavrijedio povjerenje i poštovanje u nimalo lakoj godini.

U mirisu se prvotno osjeća slatkoća tropskog voća – zeleni mango, dinja, ananas, a zatim se osjećaju umjerenije note narančine kore i mandarine. Vino diše otkrivajući svoju svježinu. Cvjetni mirisi božura, jasmina i jorgovana nakon kiše.

Odmah se osjeća prisutnost punoće okusa. Sočne senzacije arome. Velikodušno, čvrsto i kontrolirano, a zatim se počinje stezati puštajući vino da vibrira začinima i paprom te svjetlucavo slanim završetkom.

Sama berba 2010. i uistinu izazovan put koji se u nekim trenucima činio i obeshrabrujući te veliko finale čine sinergiju izazova i uspjeha.

Dom Pérignon Vintage 2010. dostupan je u Miva galerija vinotekama.

 

 

Kruno Filipović